Ostrza chirurgiczne nr 12
Kształt półksiężyca i szpiczaste zakończenie ostrza determinują zastosowanie w mniej dostępnych miejscach.
Ostrza do skalpela są wykonywane najczęściej ze stali węglowej. Jak wskazuje nazwa, tworzywo jest stopem węgla oraz żelaza i innych pierwiastków powstałych podczas obróbki metalurgicznej. Co prawda wadą tego materiału jest jego podatność na korozję, jednak używane przez chirurgów ostrza są jednorazowe, a więc „nie mają czasu” na poddanie się temu procesowi. Wada ta pozwala jednak cieszyć się istotnymi zaletami, czyli prostotą obróbki i łatwością cięcia. Dochodzi do tego stosunkowo niska cena.
Na samym początku produkcji płaty tworzywa trafiają pod prasę, by stworzyć idealnie gładką powierzchnię, z której wykona się ostrze do skalpela. Następnie materiał ten poddaje się temperowaniu, hartowaniu. Później takowy element jest wycinany i dokładnie sprawdzany pod kątem wad, ponieważ ich niewykrycie może nieść negatywne skutki dla zdrowia pacjentów. Ostrze do skalpela w późniejszym etapie trafia do szlifierki z tarczą diamentową. To bardzo istotny element produkcji, ponieważ od niego zależy to, jaki typ skalpela powstanie, a więc jakie będzie miał zastosowanie (na przykład ostrze numer 22 jest stosowany głównie do nacięć skóry w chirurgii serca i klatki piersiowej oraz do cięcia oskrzeli podczas operacji resekcji płuc, z kolei nr 10 jest powszechnie stosowany do cięcia skóry podczas operacji brzucha itd.). W ostrzu jest wiercony także specjalny otwór, który pozwala na zamontowanie go w rękojeści.
Ostrza chirurgiczne nr 23
Posiada długą i lekko zakrzywioną krawędź tnąca. Dedykowane do przeprowadzania długich nacięć tkanek.
Takie ostrze jest gotowe, jednak trzeba je odpowiednio zabezpieczyć i zdezynfekować, zanim trafi do placówki medycznej. Z tego powodu nanosi się na nie środek antykorozyjny, a następnie sterylizuje w komorze promieniowania kobaltowego przez kilka godzin.
Jednorazowe ostrza do skalpela są najlepszym wyborem, ponieważ zapewniają najwyższym poziom higieny i chronią pacjentów przed ewentualnymi zakażeniami. Dochodzi do tego fakt, że takich produktów nie trzeba sterylizować, co pozwala zaoszczędzić specjalistom sporo czasu, a także pieniędzy, ponieważ owa sterylizacja wymaga użycia autoklawu. Ostrza te najczęściej są wykorzystywane w dwóch typach uchwytów – nr 3 i nr 4.
Warto pamiętać, by kupować ostrza do skalpela wyłącznie od pewnych dostawców, ponieważ w przeciwnym wypadku można nabyć produkt wątpliwej jakości, co może nie tylko obniżyć komfort pracy chirurga, ale też negatywnie wpłynąć na bezpieczeństwo pacjenta podczas zabiegu.